MAKAN punya cerita

Thursday, December 30, 2010


salam... wah sehhh!! makan punya makan, sedar x sedar sebenornya rutin kita tu banyak kita buat xbetul berbanding yang betul. Kena pulak yang duduk jauh ke kerja ke apa, sekali balik kampung mak masak pulak ikan bakar, sup perut, daging kari, sup ketam, ayam masak lemak cili api, perghhh. Apa nampak, ngap! selambe dekk je kan. Haaaa, cuba cek apa yang JUNJUNGAN BESAR NABI MUHAMAMMAD(selawat atas baginda) kita ajar, sama tak macam kita buat??

Ini adalah diet Rasullulah SAW kita juga. Ustaz Abdullah Mahmood kata, Rasullulah tak pernah sakit perut sepanjang hayatnya kerana pandai jaga pemakanannya sehari2. apa kata kita ikut diet ini. Tak payahlah susah2 makan pil untuk kurus? Insyaallah kalau korang follow diet Rasullullah ini?. Garenti korang takkan sakit perut ataupun keracunan makanan. meh cek yok!!


Jangan makan SUSU + DAGING
Jangan makan DAGING + IKAN
Jangan makan IKAN + SUSU
Jangan makan AYAM + SUSU
Jangan makan IKAN + TELUR
Jangan makan IKAN + DAUN SALAD
Jangan makan SUSU + CUKA
Jangan makan BUAH + SUSU CTH :- KOKTEL


# JANGAN MAKAN BUAH SELEPAS MAKAN NASI , SEBALIKNYA MAKAN BUAH TERLEBIH
DAHULU, BARU MAKAN NASI.


# TIDUR 1 JAM SELEPAS MAKAN TENGAHARI.


# JANGAN SESEKALI TINGGAL MAKAN MALAM . SESIAPA YG TINGGAL MAKAN MALAM DIA AKAN DIMAKAN USIA DAN KOLESTEROL DALAM BADAN AKAN BERGANDA.


Nampak memanglah pelik.. tapi, kalau tak percaya... korang cuba ar....
Ianya takde ar dalam jangka masa terdekat nie.... Ianya berkesan bila kita dah dok tua nanti. ala2 rokok gitu, muda2 isap rokok kuat nampak semput je, tapi yang kaki sukan semua boleh tahan lagi kalu main sukan diorang. tapi effect da berumur nanti tu haaa, dengan sakit jantungnye semua tu, baru nampak.

Dalam kitab juga ada melarang kita makan makanan darat bercampur dengan makanan laut.
Nabi pernah menegah kita makan ikan bersama susu. Di khuatiri akan cepat mendapat penyakit.
Ini terbukti oleh saintis yang menjumpai dimana dalam badan ayam mengandungi ion+ manakala dalam ikan mengandungi ion-, jika dalam suapan ayam bercampur dengan ikan maka terjadi tidakkan balas biokimia yang terhasil yang boleh merosakkan usus kita.
p/s : Sampaikan walau sepotong ayat...

Al-Quran Juga ada mengajar kita menjaga kesihatan  dengan mengamalkan:-
Mandi Pagi sebelum subuh @ sekurang kurangnya sejam sebelum matahari naik. Air sejuk
yang meresap ke dalam badan boleh mengurangkan lemak mengumpul. Kita boleh saksikan orang mengamal mandi pagi kebanyakan badan tak gemuk.


Rasulullah mengamalkan minum segelas air sejuk (bukan air ais) setiap pagi. Mujarabnya Insayallah jauh dari penyakit (susah nak kena sakit).


Waktu sembahyang subuh disunatkan kita bertafakur (iaitu sujud sekurang kurangnya seminit selepas membaca doa). Ia boleh mengelak dari sakit pening atau migrin. Ini terbukti oleh para saintis yang membuat kajian kenapa dalam sehari perlu kita sujud. Ahli-ahli sains telah menemui beberapa milimeter ruang udara dalam saluran darah di kepala yg tidak dipenuhi darah. Dengan bersujud maka darah akan mengalir keruang berkenaan.


Nabi juga mengajar kita makan dengan tangan dan bila habis hendaklah menjilat jari. Begitu juga ahli saintis telah menjumpa bahawa enzyme banyak terkandung di celah jari jari, iaitu 10 kali ganda terdapat dalam air liur. (enzyme sejenis alat percerna makanan, tanpanya makanan tidak hadam) so apa lagi, benda tak taw jadi taw, takkan baca je kan. tak buat semua, buat sikit2, perlahan2, molek benor daaa. Yang penting berterusan^^

1 comments:

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...