PING PONG + LINE BROADBAND yang baik hati

Tuesday, February 1, 2011

ah.. lamanya tak update blog ni, sori la sangat2 kat siapa-siapa yang datang menjenguk, sebab tak ada benda diupdate.. ni pun pinjam broadband kawan kejap.. tapi tak ada nak update benda penting sangat, cuma ada la seperkara yang rasa nak tulis kat blog ni sekejap, tu sampai sanggup pinjam broadband kawan.

ni la modem yang ambe pakai, sekarang da men cocok terus macam pendrive da
Sebenarnya baru balik dari bersukan tadi sebab ada member ajak main. Dah nama lelaki, mesti korang-korang yang laki ada sukan yang korang sangat-sangat suka kan? Maksud suka tu, sukan tu korang memang minat, dan jugak main sukan tu ala-ala macam pogram wajib yang kena main paling kurang sebulan sekali, baru la boleh dipanggil sukan. Kalau setakat poyo kata aku suka bola sepak, aku kenal semua pemain apa semua, bila pasukan kalah dok kutuk merata hala, tapi sendiri nampak nak turun main bola pun tak pernah. aduyai~

Bagi ambe, ambe memang tak reti nak main bola, kira kalau bahasa kasar dia, kaki bangku la senang cerita. Bab sukan ambe memang minat part yang pakai tangan ni macam badminton ke, bola keranjang ke, haaaa, memang suka sangat la, tapi paling best ambe suka ping pong. Kalau dah kat U ni, paling tidak seminggu tu 4kali la main. Tapi melayu ramai muncul bila cuti je, bila mereka yang berbangsa cina yang biasa main ping pong ni tak main, masa tu la yang melayu ni muncul. Bila tanya, "kenapa tak main sekali dengan mereka-mereka yang cina ni????" Alasan biasa, " segan la..", diorang terer la..sukan diorang.."~hmm.. diorang terer sebab rajin main. Bila main, diorang main bersungguh-sungguh. Ada pertandingan je masuk, kalah awal ke tak heran, janji experience. Ada budak lebih muda terer sikit dari diorang, even bukan sebangsa, diorang tak segan silu mintak tunjuk ajar, ajak main lagi. Kan ke beza tu pemikiran sebahagian kita nih..uh.. teringat pulak zaman awal-awal masuk U ni.. masa tu ahli kelab ping pong yang berbangsa melayu cuma ada sorang je, iaitu ambe~

masa masum 1st yer, 2nd sem, wakil UNIMAS.. ambe dengan sua panjang tutup aurat, serabut g zaman ni.huhu

1st year, 2nd sem gak, intraclub. masa ni ahli 98orang, 95cina, 2 bumiputra dan 1melayu
apa yang best, pertandingan ni dibuat di dalam bulan Ramadhan~ yaaa, masa kita semua yang beragama Islam berpuasa sebab masa tak banyak masing-masing sibuk nanti. Semua AJK masa ni tanya ambe, "boleh ke ni nak buat masa u puasa.. nanti tak adil pula, kesian u." uh... terharu ambe.. even ambe je sorang Islam masa ni, tapi diorang tetap tanya dulu. Ambe pulak ok jek, bukannya baru belaja puasa kan, takkan tak tahan lagi kot. Alhamdulillah rezeki ambe masa ni, ambe dapat 2emas 1perak.


Masa ambe 2nd year 2nd sem, masa bulan puasa jugak, masa ni ambe diamanahkan jadi AJK aktiviti, 16 AJK, ambe sorang je melayu dan Islam. Masa ni president kelab, Sam. Seorang yang tegas yang berasal dari Sibu. Satu petang tu dia datang dengan sorang dua lagi AJK lepas telefon suruh tunggu dekat papan notis, ingatkan kenapa ada mintak tolong buat apa-apa ke. Rupa- rupanya, "zarul, kami wakil dari kelab ping pong mau bagi u ini, buah tamar untuk u buka puasa. Selamat berpuasa ooo~ " uh... terharu ambe.. dapat kurma Yusuf tayyub dalam kotak!! tak silap harga rm18 yang dia bagi tu.. camtu sekali diorang ingat kat ambe.. sampai bila-bila ambe respect diorang.. apa ambe mampu buat, sentiasa support diorang dari belakang, dan doakan semoga diorang dapat hidayah untuk jadi salah seorang saudara kita..

Kadang-kadang dengar orang cakap ping pong macam boring jek, macam senang jek, geram jugak.. try dulu la baru tau. Setiap sukan payah, tak ada yang senang. Ambe sampai sekarang sepak bola tak kuat macam kawan ambe yang kaki bola tu. Even dah bertahun belaja silat, rupanya lebih payah sepak bola dari sepak orang. Dia kata bukan power, yang penting teknik. yaaa~ dan teknik tu yang menjadikan sukan tu payah dan mencabar. Setakat boleh main, budak-budak pon boleh.

Kenapa kata line broadband baik hati?? sebenarnya entah kenapa line broadband ambe lebih tak stabil berbanding roommate ambe, even kami pakai sim dari line yang sama. huuuu.. ambe punya line senang putus-putus, maka line tu baik sebab dia menguji kesabaran, menjadikan kita lebih bersabar kot. Kalau tak sabar, dah lama modem tu pecah kena baling kat dinding ataupun line tu terus di terminate.

Sebagai penutup.. tadi masa main ping pong dengan kawan, salah seorang kawan tu dapat panggilan telefon dari ahli keluarga dia. Lepas habis telefon, dia masuk ambil barang dia terus nak balik kolej. Masa cakap nak balik tu, ada perasan suara dia baru lepas menangis. Rupa-rupanya kakak ipar dia meninggal..(semoga ditempatkan bersama dengan orang yang beriman). Esok dia balik semenanjung. Entah bila turn kita pulak untuk kehilangan orang yang kita sayang buat selamanya.. atau pun sedar tak sedar, turn kita yang mungkin lebih awal..

>>>Apabila meninggal anak adam itu, maka terputuslah hubungannya dengan semua perkara kecuali 3perkara iaitu:- 

  1. Ilmu yang bermanfaat
  2. Sedekah jariah
  3. Doa anak yang soleh

1 comments:

r-5 said...

wh panjangnya ceriat. esok ambe samung baa alikk. hehehe. amacam ramai cina, tak try ngorat amoi comel ka? hahaha

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...