SENI itu INDAH: bahagian 2 (origami)

Monday, February 7, 2011

Bagi orang biasa yang kurang kreatif berkaitan seni akan memandang kertas hanyalah kertas semata, buat tempat tulis dan print thesis atas tu. Bagi orang yang kreatif akan sekali-sekala menggunakan kertas tu sebagai tempat untuk mencurahkan idea atau inspirasi suatu imaginasi yang ada dalam fikiran dia baik melipat-lipat kertas tu menjadi bentuk kereta buat main tiup-tiup, buat roket, mahupun melukis diatasnya( lukisan conteng-conteng @ suka-suka). Bagi sesetengah mereka yang imaginasinya lebih lagi, akan mengambil kertas, dan membuat origami, yang sangat sukar. Kalau biasa kita tengok, lipat-lipat duit jadi love, simpan dalam wallet. Tak pun buat bentuk baju ke yang biasa-biasa je. Tapi diorang ni buat lebih dari tu, kalau pakai tanah liat, mungkin biasa, tapi lipat-lipat kertas jadi hasil yang sangat cantik tu, mungkin 4 atau 5kali lebih sukar dari tanah liat. Cek sikit origami dari pakar~












mantap kan? haaa. Ada antara kat atas ni hasil karya salah seorang pembuat origami yang terkenal, HOJYO TAKASHI sensei~ kalau korang nak tengok hasil karya dia lagi boleh klik WEBSITE ni. Tapi ambe nak ambil satu-satu tu memang banyak sangat nak masuk dalam ni. Jadi ambe cuma tambah sikit lagi bawah ni dengan hasil karya Mr. KAMIYA SATOSHI sensei!!! Siapa dia?? Sekarang dia digelar 'The Most Advance Origami Masters in the WORLD'!!! Lahir pada tahun 1981 di Nagoya, Japan. Bermula dengan origami seawal umur 2tahun dan mula serius dengan seni origami ni pada tahun 1995.

Dahsyat xdahsyat, detail xdetail, ni origami ciptaan beliau yang paling famous, RYUJIN 3.5
Kenapa 3.5?? Sebab beliau punya ciptaan mempunyai banyak versi, dan sentiasa ditambah baik. Sebab tu ada versi 3.0, 3.5, type 1, type 2. Kalau korang nak tengok hasil beliau sikit sebanyak ada dekat WEBSITE ni. Jadi bawah ni ambe masukkan lagi sebahagian artwork daripada Satoshi sensei~^^












































P/s: Uh.. Kalau ambe dapat pergi Jepun 1 hari nanti, teringin nak melawat Master Satoshi Kamiya nih.

3 comments:

A'IM said...

dulu aku suka wat benda2 ni..tapi semua tutorial tu dah hilang..wuu

BudakNakal said...

la plakkk, ape lg~ pegi MPH r carik lagi.hoho~ lagi emsem kalau design origami sndiri^^

warna warni said...

origami adalah seni yg owesome!!!!!

http://warnawarniituindah.blogspot.com/

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...